SOORTEN AFWEERSTOORNISSEN

Er zijn heel veel verschillende afweerstoornissen. In alle gevallen werkt je immuunsysteem minder goed. Veel afweerstoornissen zijn aangeboren, maar ze kunnen ook ontstaan door iets van buitenaf.

Meest voorkomende afweerstoornissen

Op dit moment zijn er al meer dan 350 aangeboren afweerstoornissen bekend (Condino-Neto, 2018). De meest voorkomende afweerstoornissen zijn:

Common Variable Immunodeficiency (CVID)

IgG Subklasse Deficiëntie

Selectieve IgA deficiëntie

Ataxia Telangiectasia (A-T)

DiGeorge Syndroom

Ernstige Gecombineerde Immuundeficiëntie (SCID)

Wiskott-Aldrich Syndroom (WAS)

X-gebonden Agammaglobulinemie (XLA)

Hyper-IgM Syndroom (HIGM)

Bovenstaande afweerstoornissen zijn allemaal aangeboren afweerstoornissen. Deze worden ook wel ‘primaire immuundeficiënties’ (afgekort PID) genoemd.

Aangeboren of verworven immuundeficiëntie

Als een afweerstoornis aangeboren is, dan spreken we van een ‘Primaire Immuundeficiëntie’ (PID). Het kan ook gebeuren dat je een afweerstoornis krijgt als gevolg van een bepaalde ziekte of bijvoorbeeld medicijngebruik. In dat geval is het een verworven, of ‘Secundaire Immuundeficiëntie’ (SID).

Primaire Immuundeficiëntie (PID)

Een afweerstoornis die je vanaf je geboorte hebt, heet een ‘Primaire Immuundeficiëntie’. De afkorting hiervan is PID. Naar schatting heeft vier op de 100.000 mensen een aangeboren afweerstoornis (Jonkman-Berk, 2015). Hoewel de ziekte aangeboren is, wil dat helaas niet zeggen dat al vanaf de geboorte duidelijk is dat je hier last van hebt.

Meestal wordt de ziekte pas later ontdekt door je arts, omdat de verschijnselen lijken op die van andere ziektes. Een aangeboren afweerstoornis is helaas niet te genezen. Deze ziekte draag je dan ook je hele leven bij je. Gelukkig kunnen de meeste mensen er dankzij moderne behandelingen wel goed mee leren leven. 

Secundaire Immuundeficiëntie (SID)

Sommige afweerstoornissen heb je niet vanaf je geboorte, maar ontstaan door iets van buitenaf. Bijvoorbeeld door bepaalde medicijnen zoals chemotherapie, of als gevolg van een bepaalde ziekte. Een afweerstoornis die niet aangeboren is, heet een ‘Secundaire Immuundeficiëntie’. De afkorting hiervan is SID. Afhankelijk van de oorzaak van de afweerstoornis, kan deze met de tijd weer verdwijnen. In sommige gevallen zal de afweerstoornis echter blijven bestaan.

Referenties

  1. Condino-Neto en Espinosa-Rosales. Frontiers in Immunology 2018;9:1439.
  2. Jonkman-Berk et al. Clinical Immunology 2015;156:154-62