Wat zijn Immunoglobulinen (Ig)?

Immunoglobulinen zijn antistoffen in het bloed, die helpen te beschermen tegen bacteriën en virussen. Uit het bloed van mensen zonder afweerstoornis kunnen antistoffen gehaald worden. Daarmee kunnen mensen met een afweerstoornis behandeld worden.

Een afweerstof in het bloed

Het afweersysteem bestaat uit allerlei verschillende stoffen die in het bloed zitten. Iedere stof heeft daarbij zijn eigen taak. Eén groep van deze stoffen zijn de ‘antistoffen’. Deze antistoffen beschermen het lichaam tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën of virussen.  

Ze herkennen de ziekteverwekker en helpen zo andere cellen van het afweersysteem te voorkomen dat je ziek wordt. Deze antistoffen worden ook wel ‘immunoglobulinen’ genoemd, afgekort ‘Ig’s’.  

Video: Wat zijn immunoglobulinen?

Bij een afweerstoornis heb je een tekort

Mensen met een afweerstoornis hebben te weinig of helemaal geen antistoffen. Daardoor kan hun lichaam zich niet goed beschermen tegen ziekteverwekkers. En krijgen ze makkelijker  een ontsteking of worden ze eerder ziek.

Als mensen met een afweerstoornis de immunoglobulinen aangevuld krijgen, kunnen ze geholpen worden. De kans op ziekte en ontstekingen wordt dan kleiner. Het betekent echter niet dat je nooit meer ziek kunt worden. De immunoglobulinen kunnen de afweerstoornis namelijk niet genezen.

 

Afweerstoffen uit gedoneerd bloed

Immunoglobulinen kunnen niet gemaakt worden in een fabriek, zoals bijvoorbeeld pillen. De reden is eenvoudig: voor iedere mogelijke ziekteverwekker bestaat er namelijk een specifieke afweerstof (net als dat er maar één sleutel in een bepaald slot past).

De antistoffen moeten daarom uit bloedplasma worden gehaald van mensen zonder afweerstoornis. Mensen die genoeg antistoffen hebben kunnen hun bloed (of alleen plasma) doneren. Via een special proces worden uit dit bloedplasma de immunoglobulinen gehaald. Er is veel plasma nodig om immunoglobulinen te maken. Om één patient een jaar lang te behandelen, kunnen wel meer dan 100 plasmadonaties nodig zijn.

Video: Hoe worden immunoglobulinen verkregen?