Een afweerstoornis kan gevolgen hebben voor je werk of stage. Soms voel je je niet goed, waardoor je niet kunt werken. En ook als je naar het ziekenhuis moet, of een behandeling ondergaat, kun je niet werken. Toch weten veel mensen met een afweerstoornis hun baan te combineren met hun ziekte.

Verhalen van anderen

‘Na de diagnose moest ik mijn werk langzaam opbouwen. Nu werk ik weer voltijd’

Sian
Toen ik de diagnose kreeg, had ik mijn zwangerschapsverlof. Deze liep echter snel af en ik was zeker niet in staat om te gaan werken. Na 4 maanden ben ik langzaam weer gaan werken met 2 uur per week en gedurende 6 maanden bouwde ik op naar 28 uur. Nu werk ik 32 uur en ben ik ook nog secretaris van de Stichting voor Afweerstoornissen waar ik toch wel 8-12 uur per week druk mee ben. Ik werk al 20 jaar in de luchtvaart. Ik heb nu een nieuwe baan, en ook nog mijn oude baan, dus ik werk nu zo’n zes dagen per week. Anderen worden medisch afgekeurd, dus het verschilt per persoon. Het verschilt per persoon. Er moet zorg op maat zijn, ik ga van toediening naar toediening, ik heb er verder weinig last van en kan dus ook best wel veel werken.

‘Vaak konden we het goed regelen met onze werkgever’

Peter & Annet
Zowel Annet als ikzelf hebben met onze leidinggevende de ziekte van Sanne besproken, en aangegeven dat wij regelmatig met haar naar het ziekenhuis zouden moeten gaan (soms onverwacht en ongepland). Wij kregen beide van onze leidinggevenden alle ruimte om Sanne goed te begeleiden in het ziekenhuistraject.Twee dagen waren we allebei aan het werk, en drie dagen was een van ons vrij. Zo kon er altijd iemand van ons mee toen we na de diagnose regelmatig naar ziekenhuis moesten. Vaak konden we het goed regelen met onze werkgever. Als we niet konden werken was daar wel begrip voor. Het was ook gewoon zo dat we niet kònden werken. Om bij de kinderen te kunnen zijn.