Wat betekent een afweerstoornis voor mijn werk?
Werken en een afweerstoornis
Werken of stage lopen is een belangrijk deel van je leven. Niet alleen vanwege je inkomen. Voor veel mensen geeft werk ook betekenis en sociale contacten. Daarom wil je niet zomaar stoppen met werken, ook al heb je een afweerstoornis. Gelukkig is dat meestal ook niet nodig.
Het ene werk is het andere niet
Wat een afweerstoornis voor je werk betekent hangt sterk af van je beroep. Niet alle banen zijn even goed te combineren met een afweerstoornis en de behandelingen die daarbij horen. Als je behandeld wordt met immunoglobulinen moet je deze regelmatig krijgen, thuis of in het ziekenhuis. Op die momenten kun je dus niet werken. Het is misschien makkelijker om een dag weg te blijven als je een kantoorbaan hebt, dan wanneer je bijvoorbeeld leraar of dokter bent.
Daarnaast brengen bepaalde beroepen meer risico met zich mee. Als je immuunsysteem niet werkt zoals het moet, ben je immers vatbaarder voor ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën.
‘Na de diagnose moest ik mijn werk langzaam opbouwen. Nu werk ik weer voltijd’
Veel patiënten blijven werken
Een afweerstoornis hoeft meestal niet te betekenen dat je je baan moet opzeggen. De meeste patiënten vinden manieren om hun baan te combineren met hun ziekte en de behandelingen. Er zijn mensen die hun huidige werk blijven voortzetten, soms met minder dagen in de week. Ook komt het voor dat mensen ander werk kiezen, dat beter te combineren is met hun ziekte.
‘Ik kan 40 uur stagelopen, dus fulltime werken zou ook kunnen’
‘Ik kan mijn uren vrij indelen. Een vast schema zou lastiger zijn’
Hoe gaan anderen ermee om?
We kunnen niet voor jou zeggen, hoe jouw afweerstoornis en je behandeling precies jouw werk zal beïnvloeden. Dit zal afhangen van je beroep, van het advies van je arts, van je werkgever en natuurlijk van je eigen gezondheid en ambities. Om je wel een idee te geven van hoe anderen ermee om zijn gegaan, vind je hieronder enkele verhalen.