Hoe praat je erover met familie en vrienden?
Hoe leg je een afweerstoornis uit?
Een afweerstoornis is al ingewikkeld om te begrijpen als je het zelf hebt. Laat staan voor de mensen om je heen. Wie niet zelf een afweerstoornis heeft, zal nooit helemaal kunnen begrijpen hoe het is. Toch helpt het wel als je familie en vrienden er wat over weten. Niet alleen over de ziekte, maar ook over wat het met jou doet.
Meestal gaat er een lange periode van onderzoeken en ziekenhuisbezoeken vooraf aan de diagnose. En zullen je familie en vrienden al weten dat er iets aan de hand is met je gezondheid. Vaak is de diagnose dan ook een opluchting: je kunt dan eindelijk vertellen wat je hebt. Je kunt je afweerstoornis natuurlijk zelf uitleggen aan anderen, maar het helpt ook om anderen te verwijzen naar uitleg op internet (zoals deze website).
‘Ik zeg meestal dat er een fout in mijn DNA zit’
‘Familie en vrienden hebben we in gesprekken persoonlijk geinformeerd’
‘Ik vind het zelf leuk om dingen uit te leggen’
Begrip van familie en vrienden
Het helpt als je begrip krijgt van je familie en je vrienden. Maar soms blijft dat lastig. Omdat je aan jou niet kunt zien dat je een afweerstoornis hebt, dringt het niet altijd tot anderen door. De meeste mensen zien je alleen als het goed met je gaat, niet wanneer je ziek bent.
‘Je hoeft je ziekte niet steeds goed te praten’
‘Ik heb op school altijd verteld wat ik had, dan werd er niet achter je rug om gesproken’
Goedbedoelde adviezen?
Wat veel mensen met een afweerstoornis meemaken, is dat andere mensen gezondheidsadvies willen geven. Dat is vaak goed bedoeld, maar misschien niet altijd nuttig. Een aangeboren afweerstoornis blijft moeilijk te begrijpen voor anderen.