Intraveneuze toediening (IVIg)

Immunoglobulinen kunnen onder andere “intraveneus”, in een ader toegediend worden. Via een infuus komen de immunoglobulinen direct in je bloed. In principe moet er altijd een verpleegkundige bij aanwezig zijn.

Let op:

Deze informatie over medicatie is bedoeld om een algemeen overzicht te geven over de verschillende behandelingen van een afweerstoornis en is niet bedoeld om volledig te zijn. Welke behandeling het beste past bij jouw situatie bepaal je samen met je arts en/of verpleegkundige. Mocht je vragen of klachten hebben over je behandeling of medicijnen bespreek dit dan altijd met je arts en/of verpleegkundige.

Wat is IVIg?

IVIg is een afkorting voor IntraVeneuze Immunoglobuline. Het is een manier waarop immunoglobulinen in je lichaam kunnen worden toegediend. ‘Intraveneus’ houdt in dat een stof via een naald direct in (‘intra’) je ader (‘vene’) komt. Via het bloed kunnen de immunoglobulinen zich verspreiden door je hele lichaam.

Bekijk de video

Hoe gaat IVIg in zijn werk?

De IVIg-behandeling gaat in grote lijnen als volgt:

  • Je gaat comfortabel zitten of liggen. Dit is in eerste instantie in het ziekenhuis, maar het kan vervolgens ook thuis.
  • Een verpleegkundige prikt met een naald in een ader, in je arm.
  • Deze naald is aangesloten op een slangetje. Dit noemen we een infuus.
  • Aan dit slangetje wordt een flesje met vloeistof vastgemaakt. In deze vloeistof zitten de immunoglobulinen die je lichaam nodig heeft.
  • Met behulp van een pomp gaat de vloeistof langzaam via het slangetje je lichaam in.
  • De immunoglobulinen verspreiden zich via het bloed door je hele lichaam.
  • Wanneer het flesje leeg is, en je voldoende immunoglobulinen in je lichaam hebt, haalt de verpleegkundige de naald weer uit je ader.

 

Het kan dat de behandeling bijwerkingen geeft. Je kan bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid. Soms kunnen er ook rillingen of koorts optreden, of kan je gewrichtspijn of pijn in de onderrug voelen. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf weer.

Let op:

Deze beknopte beschrijving is bedoeld om je een idee te geven van de behandeling. Een arts en/of verpleegkundige zal uitgebreid en stap voor stap de behandeling met je doornemen indien je een IVIg behandeling voorgeschreven hebt gekregen.

Waar vindt de IVIg-behandeling plaats?

IVIg wordt door een arts of verpleegkundige toegediend. Een intraveneuze toediening zal de eerste keren altijd in het ziekenhuis zijn. Vervolgens kan IVIg ook thuis worden toegediend met hulp van een verpleegkundige.

Hoe lang duurt een IVIg-toediening?

Hoe lang de behandeling precies duurt, kan verschillen per persoon, De ene persoon heeft meer immunoglobulinen nodig dan de ander, en ook de snelheid waarmee wordt toegediend verschilt. Om toch een idee te geven: gemiddeld duurt een IVIg-toediening 2 tot 3 uur.

Omdat de immunoglobulinen na verloop van tijd verdwijnen, moet je steeds nieuwe immunoglobulinen toedienen. Daarom krijg je een IVIg toediening meestal één keer per drie of vier weken.

Als je afweerstoornis aangeboren is, kan de behandeling met immunoglobulinen je niet genezen. Je lichaam heeft daarom elke keer weer nieuwe immunoglobulinen nodig.

Wanneer wordt voor IVIg gekozen?

Wat voor jou de beste manier is om immunoglobulinen te krijgen, bepaal je altijd samen met je arts. Welke behandeling het beste bij je past hangt af van specifieke medische aspecten, maar mogelijk ook persoonlijke voorkeuren. Het is daarom goed om te weten welke opties er zijn en te bespreken met een arts en of verpleegkundig specialist wat de mogelijkheden zijn. De informatie is best lastig om na een eerste uitleg meteen te begrijpen, het is daarom niet gek om veel vragen te stellen aan je arts of verpleegkundige. Zij zijn gewend om over alles te praten en zij zullen proberen je te helpen.

  • Waar vindt de IVIg-behandeling plaats?
  • Hoe lang duurt een IVIg-toediening?
  • Wanneer wordt voor IVIg gekozen?

Wil je een beknopt overzicht van deze informatie opslaan?

Referentie

  1. Immune Deficiency Foundation (IDF). Patient & Family Handbook. 6th Edition. Towson, USA: Immune Deficiency Foundation; 2019.